Yeme-İçme-Eğlence

Ocak 05, 2015 0 Comments A+ a-




Uzak Doğu Mutfağı

Çıtır ördekler,tatlı ekşili tavuklar, suşiler... Canınız Uzak Doğu Mutfağı'ndan lezzetler mi çekti ? Buyurun.

Suşi benim için ayrı bir zevk.  Yerken gerçekten çok mutlu oluyorum. Bayılmak bu olsa gerek. Ön yargısı olan, beğenmeyen hatta beğenip bünyesi kabul etmeyen bir sürü arkadaşım var.
Eger bunyesi kabul etmeyenlerden degilseniz, sizlere uzak dogu mutfağını sevdirmeye çalışıcam. Bir iki öneri ile başlayalım.


SUSHİMOTO



Suşisevenlerin gözdelerinden. 'Sushimoto style' adıyla sade bir stilleri ve spesiyal soslarıyla yarattıkları füzyon lezzetlerle karakteristik bir yaklaşımları var.

Fatih Sultan Mehmet Mah. Bilgi Sokak No:26 Etiler/Armutlu


ZUMA


Geneksel Izakaya tarzını yansıtıyor. Gerçek japon lezzetlerini İstanbul'a taşıyor.

Salhane sokak No:7 Ortaköy



HAI SUSHİ






Sushi sevenlerin en popüler mekanlarından biri. Beş farklı tarzda suşi tadabiliyorsunuz. Favoriler ise Alaska roll ve ebi ten maki, sake

Fenerbahçe mah. kalamış marina Kadıköy

*

Bu kadar tavsiyeden sonra birazcık suşinin derinlerine inmeye ne dersiniz?


ÜÇ SOSLA SERVİS EDİLİR
 Çoğunlukla, suşilerin kötü koktuğuna inanılıyor. Aksine, özellikle deniz kokusunu seviyorsanız; suşi kokusuna da hemen alışabilirsiniz. Suşinin yapımı kadar, yeme şekli de çok önemli. Peki, suşi yemenin incelikleri nelerdir? Suşi; üç olmazsa olmaz malzemeyle birlikte servis edilir. Bunlar; wasabi, soya sosu ve gari'dir. 
WASABI: Japon bayır turbu ve baharatlardan elde edilen wasabi; çok acı bir sos. Hazırlandıktan 15 dakika sonra aromasını yitiriyor. Wasabi ile uyum sağlayan en güzel tat ise soya sosu. Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Wasabi'nin; kanser, astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. 
GARI: Pembemsi renkli ve hafif tatlımsı tadıyla gari (zencefil kökü turşusu); garnitür olarak yenir ve suşinin lezzetini tamamlar. Gari'nin en önemli özelliği, farklı suşi çeşitlerini yerken ağızdaki tadı sıfırlamasıdır. 
SOYA SOSU: Türk mutfağında da kullanılan soya sosu, suşi çeşitlerinin olmazsa olmazı. Ancak kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Suşinin pirinç kısmı değil, iç malzemelerin olduğu kısım sosa batırılmalıdır. Aksi halde, pirinç tüm sosu emerek dağılabilir ve aynı zamanda suşinin tadını bozabilir. Ayrıca, soya sosu, Çin ve Japon mutfağında tuz yerine kullanılan bir sostur. 

'ÇUBUK' SORUNU 
Suşi yerken Japonca'da 'hashi' denilen, özel yemek çubukları kullanılır. Kullanımı biraz zor olduğu için, bir Japon restoranına gitmeden önce pratik yapmanız gerekebilir. Çubuk; önce başparmak ve işaret parmağı arasındaki boşluğa yerleştirilir. Sonra yüzük parmağı ve küçük parmağın birleştirilmesiyle, alt bölümünden desteklenir. Diğer çubuk, üst kısımda serbest kalan işaret parmağı ve orta parmak arasına yerleştirilerek başparmağın uç tarafıyla desteklenir. Çubuk kullanımında önemli olan; üst kısımda kalan çubuğun rahatça hareket ettirilebilmesidir. Çubuklar, olabildiğince geniş açıyla tutulmalıdır. 

YANINDA NE İÇİLİR? 
Suşi yerken yanında ne içildiği konusunda herhangi bir kural yok ama farklı çay ve Japon içkilerinden birini seçebilirsiniz. En çok tercih edilenler; yaseminli çay, yeşil çay, beyaz şarap ve sake'dir. Geleneksel Japon içkisi sake'nin ana maddesi pirinçtir. 

DÖRT TEMEL ÇEŞİDİ VAR

 1- NIGIRI: El ile sıkıştırılarak hazırlanan haşlanmış pirincin üzerine deniz ürünü konularak hazırlanan suşi çeşidi. 
2- MAKI: Haşlanmış pirinç, deniz ürünleri ve ekstra malzemelerin; deniz yosununa sarılmasıyla elde edilen rulo şeklindeki suşi çeşidi. 
3- URAMAKI: Deniz yosununun iç malzeme olarak kullanıldığı, deniz ürünlerinin de pirincin üzerine konulduğu suşi çeşididir. En çok tüketilen suşidir diyebiliriz. 
4- SASHIMI: Dilimler halinde, pirinç olmadan tek başına servis edilen deniz ürünleridir. 


Kaynak: Best of İstanbul